Dündar Bey Kimdir?

Dündar Bey, Kayı Boyu aşiretinin reisi Süleyman Şah'ın oğlu Osmanlı Devleti kurucusu Osman Gazi'nin amcası ve Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi'nin kardeşidir.

Babası Süleyman Şah'ın vefatından sonra ağabeyleri ile fikir ayrılığına düşen Ertuğrul Bey batıya göç etmek ister. Ağabeyleri Sungur Tekin ve Gündoğdu Bey ise doğuya ata topraklarına dönmek isterler. Dündar Bey küçük ağabeyi Ertuğrul Gazi ile Söğüt civarına göç eder.

Söğüt civarına obalarını yerleştirdikten sonra Dündar Bey ağabeyi Ertuğrul Gazi ve yeğeni Osman Gazi ile Osmanlı Devleti'nin kuruluşu aşamasında bir çok büyük fetihlere yardımda bulunmuş devletin kurulmasına katkı sağlamıştır.

Dündar Bey hakkında tarihteki bilgiler karışıktır ve doğruluğu kesin değildir. Bu bilgilerden göze en çok çarpanı ağabeyi Ertuğrul Gazi'den sonra Kayı obasının beyinin kim olacağı tartışmasıdır. Osman Gazi babasının vefatından sonra beylik için barışçıl olmamış ve obanın bir çok beyini karşısına almıştır. Bir çok rivayete göre Dündar Bey yeğeni Osman Gazi ile taht mücadelesine girmiştir.

Aşiretin yaşlı ve sözü geçen beyleri Dündar Beyi desteklerken obanın yiğit genç alpleri ve beyleri Osman Gazi'yi desteklemekteydi. Bu çatışmalar neticesinde amca oğulun arası açılmış Bizans'a karşı yapılan akınlarda fikir ayrılığına düşülmüştü. Selçuklu Sultanı III. Alaeddin Keykubad, Osman Gazi'ye Bizans'a karşı yapılan akınları durdurmasını buyurmuş Osman Gazi ise Bizans'ın zayıfladığı için daha da çok üstüne gidilmesini istiyordu. Bu konuda obanın bütün gazileri Osman Gazi'yi desteklesede Dündar Bey bu seferlere karşı çıkıyordu. Bu karşı düşüncelerin oba kuvvetleri arasında ayrışmaya ve anlaşmazlığa döneceğini anlayan Osman Gazi bir toplantı sırasında sinirlenerek amcası Dündar Bey'i bir ok atımı ile öldürmüştür.

Ancak bu rivayeti bir çok Osmanlı tarihçisi kabul etmez.

Diriliş Ertuğrul dizisinde Dündar Bey

loading...

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Sara Hedaya Hanım Kimdir? ‘’Payitaht Abdülhamid’’

Niğbolu Savaşı Ve Yıldırım Bayezid'in İstanbul Kuşatmaları

Emanuel Karasu Kimdir?

http://www.iyisayfa.net/