Osmanlı'nın Silahlarının Batıdan Üstünlüğü

Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan itibaren hızla yükselmesi ve savaşlarda alınan büyük başarıların sebebi savaş stratejileri kadar savaşta kullanılan silahlardı.

Osmanlı geliştirdiği tüfek ve toplarıyla birçok savaşta küffara karşı üstünlük sağlamıştı. 16. yüzyılda Osmanlı Devleti, Afrika'dan Endonezya'ya, Hindistan'dan Çin'e kadar birçok ülkeye askeri silahlar satmıştı.

Osmanlı Tüfeğinin Diğer Ülkelere Üstünlüğü


Osmanlı Devleti tüfek ve topu icat etmemişlerdi ancak ateşli silahları geliştirmişti. Doğu ve Batıdaki düşmanlarına karşı büyük bir üstünlük kurmuşlardı. Fatih Sultan Mehmet Han döneminden itibaren başlayan ateşli silahlar Osmanlıların ordusunun vazgeçilmez silahları arasına girmişti. Osmanlı ateşli silahları sadece ithal etmiyor ayriyetten üretimini de gerçekleştiriyordu. 16. yüzyılın başlarında Avrupa'da ateşli tüfekler ağır ve kullanışsızken Osmanlı tüfeklerinin kendine has bir şekli ve kullanımı vardı. Bu üstünlük büyük savaşlarda büyük farklar oluşturuyordu. 1526 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın Mohaç'ta Macaristan ordusunu 2 saatte imha etmesinde tüfeğin rölü büyüktü.

Sultan II. Bayezid döneminden itibaren Osmanlı askerleri tarafından kullanılan tüfeklerin mekanizmaları Avrupa ülkelerinden daha gelişmiş bir teknolojiye sahip idi. Osmanlıların ürettiği tüfekler hafifliği kadar pratik tetik tertibatıyla da savaşlarda kullanımı kolaylaştırıyordu. Türk tüfeklerinin mekanizması ve metalinin kalitesi Avrupalılar tarafından övgüyle bahsedilmiştir.

ifade
loading...

Çinde Osmanlı Tüfekleri

Osmanlı Devleti, 16. yüzyılda tüfek üretiminde dünyanın bir numarası haline gelmişti. Osmanlı tüfekleri dünyanın her yerinde aranır hale gelmişti. İran'da Safeviler, Hindistan ve Endonezya'daki Müslüman emirlikler, hatta ve hatta Çin bile Osmanlıların ürettiği tüfeğin peşine düşmüştü.

Osmanlılar Afrika, Hindistan ve Endonezya'daki Müslümanlara silah ve bölgeleyi eğitmek adına ''Rumi'' adıyla anılan askeri uzmanlar göndererek İspanyollar ve Portekizlilere karşı mücadelede Müslümanların safında yer almıştır.

Osmanlı tüfeği, osmanlı silahları,

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Sara Hedaya Hanım Kimdir? ‘’Payitaht Abdülhamid’’

Niğbolu Savaşı Ve Yıldırım Bayezid'in İstanbul Kuşatmaları

Emanuel Karasu Kimdir?

http://www.iyisayfa.net/